<- GO BACK

[ sorry - this info is only available in Danish ]

Livet er betydningsfuldt
Portrætfilm om Jørgen CarlsenLæs artikel i Aarhus Stiftstidende
Link til facebook-event

Premiere: 21. oktober 2017

Billetbestilling:
send mail til billet@apperaat.com eller sms til 60154044 med navn og ønsket antal.
Pris 90 kr / 60 kr (studerende).

I sommeren 2017 stoppede Jørgen Carlsen som forstander ved Testrup Højskole efter mere end 30 år på posten.
I ny portrætfilm beretter han om sit liv og ikke mindst om højskolen – de to ting hænger uløseligt sammen.

”Hvis jeg i en nøddeskal skal sammenfatte hvad højskole er for noget, så vil jeg sige, at højskole er protesten mod ligegyldiggørelsen af livet”, siger Jørgen Carlsen i portrætfilmen, der har premiere 21/10.

Jørgen Carlsen blev indfanget af højskolen. Fra 1986 til 2017 var han forstander på Testrup Højskole, som han formåede at udvikle til en af landets mest populære og respekterede højskoler med stor elevfremgang i en ellers svær tid for højskolerne.

”Måske er det vigtige ikke at finde ud af sig selv, måske er det vigtige at blive fundet – af andre”, siger Jørgen Carlsen. I filmen følger man ham fra den lykkelige barndom i Sønderborg, hvor faderen ejede Dampskibspavillonen, videre gennem skole- og gymnasietiden og herefter mødet med Aarhus, universitet og hustruen Muser.

Jørgen Carlsen deler rundhåndet ud af minder, meninger, selverkendelser, betragtninger og anekdoter, herunder forholdet til bananer og Sløk. Han er en højskole- og foredragsmand, der også på film præsenterer sig selv som foredragsholder.

”Livet er betydningsfuldt, det er ikke ligegyldigt. At tage konsekvenserne af det, at det er betydningsfuldt, det er sådan set højskolens fornemmeste opgave”, konkluderer Jørgen Carlsen.

Jørgen Carlsen er et nuanceret menneske. Han er mag.art. i idéhistorie fra Aarhus Universitet og har tidligere været ansat ved Institut for Idéhistorie (AU) og Danmarks Lærerhøjskole. Han har været medlem af Etisk Råd, og er også kendt som en af "smagsdommerne" på DR K og som klummeskribent ved Kristeligt Dagblad.

Filmen er en fortsættelse af kunstnerduoen Apperaats portrætfilmsserie om Aarhus- personligheder, der indtil nu omhandler tidligere lærer, skuespiller og filosof Jens Bech, Biskop emeritus Kjeld Holm, samt forfatter og tidligere bibliotekar Adda Lykkeboe.

Alle Apperaats portrætfilm kan anskues som selvportrætter, i dette tilfælde Jørgen Carlsens selvportræt. Apperaat stiller en platform til rådighed for den portrætteredes livsfortælling. Den er en slags ”Jørgen Carlsen for begyndere”.

Filmens præmis er bl.a. at overgive kontrollen et øjeblik og se, hvad man får, hvis man beder en person fortælle uforstyrret til kameraet. Apperaat indgår desuden en ”pagt” med den portrætterede, som først ser filmen til premieren.


Filmen er blevet til med støtte fra Vilhelm Kiers Fond.

Download pressefotos (hi res)
Pressefoto 1 / Pressefoto 2 / Pressefoto 3