<- GO BACK

[ sorry - this info is only available in Danish ]


Aarhus simpelthen

Den aarhusianske kunstnerduo Apperaat gentænker en Aarhussang

Apperaat feat. Kjeld Holm, Jørgen Carlsen & Nanna BechHvordan lyder en Aarhussang i 2017?
Det er ca 30 år siden at sangen "Hjem til Aarhus" med gruppen PS12 hærgede playlisterne, så måske er det på tide med en gentænkning af en Aarhus-sang. Også set i lyset af Aarhus som Kulturhovedstad. Den ide fik kunstnerduoen Apperaat i hvert fald under en samtale med Jesper Mardahl fra Promus i Aarhus.

Der er gennem årerne lavet flere fine Aarhus-sange, sange, hvor Aarhus på den ene eller anden måde indgår. Udover “Hjem til Aarhus“ kan eksempelvis også Tina Dickow's "Pigen ud af Aarhus” og Gnags med “Lav sol over Aarhus". Og går man tilbage i tiden husker mange "Aarhus Tappenstreg”.

Apperaat var så heldige at modtage støtte fra OFF Track 2017-puljen til netop at gentænke en ny Aarhussang. "Vi fandt dog hurtigt ud af, at opgaven ikke var helt så ligetil og efter et stykke tid gik vi i tænkeboks. Der skulle gentænkes. Det var fra starten en præmis, at det ikke skulle være et rent Apperaat-projekt, der skulle være deltagelse af andre. Vi havde rigtig mange og forskelligartede navne oppe at vende. Sangere, komponister, forfattere, digtere m.fl.” siger Apperaat.

Fra en vidtgående research til et bredtfavnende resultatet
I løbet af de næstfølgende måneder rådførte Apperaat sig med forskellige folk, bl.a. Jesper Mardahl (Promus), tidligere Aarhus Festuge-direktør Jens Folmer Jepsen (som faktisk skrev en del af teksten til "Hjem til Aarhus"), Jørgen Carlsen (tidl. Testrup Højskole / Smagsdommerne DR2 / Etisk Råd mv.) og Biskop Emeritus Kjeld Holm. Men også folk fra musikbranchen og folk "på gaden". Det gav Apperaat en masse gode inputs og inspiration.

"Vi endte med at skrive og producere et roligt nummer, der som udgangspunkt/ambition kan høres af de fleste uden de løber skrigende væk. Unge som ældre. Vi havde også 2017's kodeks i tankerne, nemlig at inddrage forskellige aktører samt vores eget ønske om at favne bredt og bringe forskellige parter sammen både hvad angår alder og samfundsgruppe-segment. De medvirkende blev således: en ung komponist/sangerinde, en højskolemand og en tidligere biskop. Fra det kulturelle vækstlag til det etablerede” siger Apperaat.

Resultatet,”Aarhus simpelthen" er blevet en sang, der indeholder spoken words af Biskop Emeritus Kjeld Holm og Jørgen Carlsen, og med sang af den talentfulde komponist og sanger Nanna Bech.

””Aarhus simpelthen” er en meget smuk og stemningsmættet sang, som beskriver og fortolker Aarhus på fremragende vis. Det er et hit med Kjeld Holm, Jørgen Carlsen og ikke mindst Nanna Bechs poetiske stemmer, og jeg er meget glad for, at Aarhus 2017 har været med til skabe grundlaget for at få ideen til at gro til virkelighed, så vi nu i fællesskab kan nyde sangen. ”Aarhus simpelthen” er et glimrende eksempel på at gentænke, og jeg håber, at sangen vil stå som et varigt aftryk fra kulturhovedstadsåret”.
- Rebecca Matthews,
administrerende direktør for Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017.
Den aarhusianske lyd
Om den musikalske process siger Apperaat: "Selve melodien, eller tracket om man vil, er bygget op over et loop, som har noget roligt/chill-agtigt over sig. Udover almindelig instrumentering har vi bl.a. optaget forskellige bylyde (bystøj), som er blevet blandet, spillet baglæns, pillet fra hinanden og sat sammen igen og endelig mikset ind i tracket. Og der er selvfølgelig også måger med. Som et lille kuriosum er en del af lilletrommen en lyd, der opstår, når man står i midten af rotunden i Mindelunden i Mindeparken og klapper i hænderne - vi blev inspireret af lydforsker og musiker Marie Koldkjær Højlund, som tidligere på året havde optaget lyde fra rotunden til et projekt."

Hvor kan sangen høres?
"Aarhus simpelthen” og den dertilhørende video har officielt release til afslutningen af Kulturhovedstadsåret 2017 d. 9. december, kl 18.30-19 i Rådhusets foyer (bar/loungeområdet).

Sangen/musikvideoen introduceres af Tam Vibberstoft og Niels Gade fra Apperaat, suppleret af Kjeld Holm og Jørgen Carlsen.

Sangen udkommer digitalt 8/12.

Det er derudover planen, at sangen skal kunne høres/opleves ved en “lyttestation” i Aarhus. Et sted, hvor der opsættes en lille kasse med en rød knap og hovedtelefoner: Tag hovedtelefoner på, tryk på knappen og lyt.
Creds
"Aarhus simpelthen" er skrevet, indspillet og produceret af Apperaat (Tam Vibberstoft / Niels Gade) i The Office, Aarhus Syd
Sangtekst skrevet af Apperaat
Spoken words af Jørgen Carlsen og Kjeld Holm
Sang: Nanna Bech
Vokal dubs: Tam Vibberstoft
Nummeret er mixet i Lydhavnen af Esben Inglev og mastered af ET Mastering (Emil Thomsen) samme sted.
Projektet er muliggjort med støtte fra OFF Track 2017 - puljen og Musikforlæggerne i Danmark.
Publisher: Turner Music International